NVPIT nu SBLP

Sinds 1 januari 2014 vormt de NVPIT samen met de beroepsverenigingen NVBT en NIBA de nieuwe beroepsorganisatie SBLP. Alle therapeuten die voorheen als lid waren aangesloten bij de NVPIT, zijn nu geregistreerd bij de SBLP.

Ga hier naar de website van de nieuwe beroepsorganisatie

Het ledenadministratiesysteem LARS vind je hier

Vormen van lichaamsgeoriënteerde therapie

In de lichaamsgeoriënteerde (psycho)therapie staat de ervaring van de cliënt centraal. Deze vorm van therapie gaat uit van de sterk helende werking van het zelf voelen, ervaren en doen, naast die van de meer mentale functies van begrijpen, herinneren, denken. ‘Ervaren’ en ‘voelen’ hebben vaak een sterkere helende werking dan ‘begrijpen’.

Dat betekent echter niet dat er in ervaringsgerichte therapie geen begrip, inzicht en relativering tot stand komt of dat er in het geheel niet ‘gepraat’ wordt.

De lichaamsgeoriënteerd therapeut behandelt algemeen voorkomende klachten zoals depressiviteit, stress en overspanning, prikkelbaarheid, angst, minderwaardigheidsgevoelens, seksuele en psychosomatische problematiek. Veel cliënten hebben last van onrust, terugkerende gedachten of een algemeen gevoel van 'niet lekker in mijn vel' en 'niet kunnen genieten van het leven'.

De therapeut gaat uit van de functionele eenheid van lichaam en geest. Er is altijd een wisselwerking tussen die twee. Door goed naar het lichaam te kijken kan de therapeut een indruk krijgen van de onderliggende problematiek op emotioneel en mentaal gebied. Hij ondersteunt de cliënt om evenwicht te vinden en om weer in contact te komen met zijn oorspronkelijke levendige en nieuwsgierige natuur.

Therapeuten die bij de NVPIT zijn aangesloten hebben verschillende specialismen. De belangrijkste zijn Energetic Integration en Postural Integration. Andere collega's zijn opgeleid in Core-energetica, Primal Rebirth of Neo-hypnotherapie.